Music archiv - Class Rock

Jane


(LADY JANE, MOTHER JANE, PETER PANKA'S JANE)


Ze školních skupin THE DEVILS (Klaus Hess, Klaus Zaake a.j.) a JP's (Peter Panka, Wolfgang Krantz a.j.) vznikla v roce 1965 první hannoverská profesionální rocková skupina jménem JP's (JUSTICE OF PEACE).Jane 1972
V roce 1967 vydali první singl "Save Me"/"The War" a přibrali jako pátého člena saxofonistu Wernera Nadolnyho.
V roce 1969 se JP's rozpadli a vznikli JANE. Kuriozitou bylo, že si hudebníci vyměnili nástroje. Peter Panka ze zpěvu přešel na bicí, Klaus Hess z basy na kytaru, Charly Maucher z kytary na basu a Werner Nadolny ze saxofonu na varhany.

Jak došlo k založení JANE, se dodnes přesně neví. Existují dvě verze:
Klaus Hess, hlavní komponista skupiny, tvrdí, že JANE byli založeni v roce 1969 v obsazení Peter Panka, Klaus Hess a Lüitjen "Harvey" Jansen (později ELOY) a hráli věci jako "Daytime" nebo "Hangman", které později vyšly na albu TOGETHER.
Peter Panka a Werner Nadolny zastupují mínění, že JANE vznikli v říjnu 1970 a teprve 5.prosince měli v Hannoveru své první živé vystoupení. Hráli v sestavě: Peter Panka(drums), Klaus Hess(gtr), Charly Maucher(bas) a Werner Nadolny(org).
V dubnu 1971, kdy k JANE nastoupil Bernd Pulst, "v té době jistě nejlepší německý rockový zpěvák (Sound 1971)", získali producenta Güntera Körbera, který produkoval jejich první čtyři alba.

První album TOGETHER vyšlo v roce 1972 na značce Brain/Metronome a obdrželo výborné kritiky:
"Žhavé kytarové rify jsou opředeny jemnými varhanními tóny. Fantastická rytmika s dominantní basou tepe jako vzrušené srdce. Skvělý zpěv dotváří přímo magickou atmosféru desky. Zvuk alba určují varhany a kytarové improvizace. To je TOGETHER od skupiny JANE."
(Tisk z roku 1972)

Další album vyšlo v roce 1973 pod názvem HERE WE ARE. Bohužel již bez zpěváka Bernda Pulsta, který vážně onemocněl a k lítosti všech zemřel. Nahrávání se nezúčastnil ani basista Charly Maucher (pro nemoc) a nahradil ho člen JP's Wolfgang Krantz. Na albu je dnes již klasický song skupiny "Out In The Rain".

Jane 1973V roce 1974 se na trhu objevilo album JANE III. Bylo úplně bez varhan, neboť mezitím skupinu opustil Werner Nadolny. Vrátil se ale Charly Maucher, který se svým, jak struhadlo drsným hlasem, převzal většinu pěveckých partů. JANE na desce předvádějí syrový, bluesově orientovaný hardrock. Díky absenci kláves se sound souboru značně změnil, avšak přibyla druhá kytara, která tuto mezeru skvěle vyplnila.
LP deska JANE III dokonce vyšla i v USA, Kanadě a Japonsku. Skupina v této době obdržela nabídku, aby absolvovala turné po Americe v roli předskokanů GRAND FUNK RAILROAD. Pro neshody mezi agenturami však ze všeho sešlo a sen o zámořské kariéře se rozplynul.
JANE krátce nato vydali, pod Charlyho pseudonymem "DER CHEF", limitovaný singl "Bambule Rock"/"Feuer auf Dragonia", obsahující dvě vtipné kompozice v němčině. Obal zdobí karikatury všech čtyř hudebníků. Skladby složil a zpíval Charly Maucher a JANE je občas hráli i na koncertech.
V létě 1974 Charly Maucher a Wolfgang Krantz skupinu znenadání opustili. Maucher založil s Wernerem Nadolnym a Klausem Zaakem (ex JP's) kapelu HARLIS. Wolfgang Krantz nejprve zformoval grupu ANTARES, poté zamířil k HARLIS a nakonec založil soubor EFENDI'S GARDEN.
Místa odpadlíků v JANE zaplnil basista Martin Hesse (ex JON SYMON TRIO, ex DULLKNIFE). Takto, pouze v triu, absolvovali JANE několik koncertů ve Švýcarsku.
V říjnu 1974 do skupiny nastoupil zpěvák a varhaník maďarského původu Gottfried Janko (ex DULLKNIFE).

Doplněný kvartet natočil v roce 1975 své čtvrté album jménem LADY:
"Novicové Martin Hesse a Gottfried Janko jsou pro skupinu opravdovou výhrou. Díky jim je sound JANE hutný a tvrdý. Heavy-rock značky Jimi Hendrix - nikdy bez nápadů a nudy."
(Tisk z roku 1975)


Gottfried Janko přinesl do skupiny plný varhanní sound, avšak po krátké době JANE opustil. Vrátil se ztracený syn Werner Nadolny.
Jane 1976V roce 1976 vyšlo další album FIRE, WATER, EARTH AND AIR. Jedná se o konceptuální album, jehož námět se točí kolem čtyřech elementů. Všechny songy jsou doprovázeny přírodními zvuky (kvílení větru, mořský příboj, praskání ohně, atd.). JANE se nacházeli na vrcholu kariéry. Jejich desky vykazovaly vysoký prodej, turné byla vždy vyprodaná a zahraniční kritiky neskrblily chválou. Bohužel kritici v Německu byli jiného názoru a JANE neakceptovali.
13.8.1976 JANE nahráli v Niedersachsenhalle v Hannoveru před 3.000 diváky své koncertní dvojalbum JANE LIVE AT HOME. Vystoupení bylo v rámci úspěšného turné po 60-ti německých městech. Na varhany nyní hrál Manfred Wieczorke (ex ELOY), poté co Werner Nadolny opět JANE opustil a založil konkurenční kapelu LADY. "Konečně album nejlepší live skupiny Německa v koncertní délce. Mistrovský hardrock přerušovaný lyrickými vstupy. Vše nahráno v jeden pátek 13-tého (srpen 1976), nejspíše ve šťastný den tohoto kvarteta."
(Tisk z roku 1976)

JANE byli vedle Udo Lindenberga a KRAFTWERK vývěskou německé rockové hudby. Mohutné eskapády varhan, brilantní kytarová sóla, dunivý rytmus bicích společně s porcí zasněné heavy atmosféry, to vše vytvořilo JANE-sound 70-tých let, který byl tak oblíbený u fanoušků doma i v cizině.

V roce 1977 následovalo bombastické album BETWEEN HEAVEN AND HELL. JANE prohlašují: "Děláme rockovou hudbu na mezinárodní úrovni. Nachází své příznivce nejen v Evropě, ale také v Americe, Japonsku i Austrálii."

Kritika je však rozporuplná:
"BETWEEN HEAVEN AND HELL - i přes závažnost zpracovávaných témat působí hudba JANE uvolněně (zajímavý kontrast k heavy kytarovým vstupům) a mnohostranně. Je to první album JANE, které integruji do své sbírky."
(Musik-Express 77)

"Ani 300.000 kupců alba mě nepřesvědčí o tom, že tato monotónní, hochštaplerská hudba je zajímavá."
(Sounds 7/77)

"JANE se nám, alespoň na A-straně, představili z nové, velice mystické stránky. Nabízejí posluchači návod, jak se dostat do relaxační nálady."
(Tisk z roku 1977)


6.9.1977 obdrželi JANE za toto album zlatou desku. Prodalo se ho přes 300.000 výlisků.
V únoru 1978 skupina podepsala novou smlouvu s Metronome Records s licenční zárukou 600.000 DM. Připravené výběrové album CROWNS však firma Metronome neuveřejnila, ale vydala nové dílo JANE nazvané AGE OF MADNESS.
13.4.1978 hudebníci převzali za 100.000 prodaných exemplářů JANE LIVE AT HOME stříbrnou desku.
Manfred Wieczorke na jaře roku 1979 skupinu opustil a založil FIREHORSE, poté soubor ANIMATOR a nakonec THE TRICK. Na dalším albu JANE - SIGN NO.9, které vyšlo koncem roku, ho ne varhanách zastoupil Klaus Hess. Ten se v té době hodně zdržoval na Ibize, kde se seznámil se zpěvákem Pedjou. Společně s JANE v roce 1980 nahráli 10.album nazvané jednoduše JANE. Prodej klesal a Pedja, který jako zpěvák nebyl nikdy fanoušky přijat, zemřel při autonehodě v Mnichově. (Peter Panka v roce 1997 vyprávěl, že se jednalo o novinářskou kachnu, že mu Pedja před rokem volal z Londýna).
V roce 1980 vydal Charly Maucher své sólové album PERFORMANCE. Pomáhali mu Wolfgang Krantz(keyboards) a Peter Panka(drums). Firma Brain/Metronome nabídla JANE odstupné přes 50.000 DM, pokud vystoupí dříve ze smlouvy. Jane 1980JANE odmítli.
Martin Hesse opustil JANE počátkem roku 1981 a založil s Klausem Zaakem skupinu RIZZO, kde hrál na kytaru a skládal songy. Na jeho místo v krátké době nastoupil Angličan Ted Jones(bas).
V roce 1982 nahráli JANE v obsazení: Klaus Hess, Peter Panka a Charly Maucher, své jedenácté album GERMANIA. Bylo to silné dílo s dobrými německými skladbami, ale atmosféra starých časů byla cítit jen málo.
"Jane zůstali věrni svému původnímu stylu. Nápadné jsou tendence k rockovějšímu a tvrdšímu soundu, avšak stále dominují nosné melodie."
(Tisk z roku 1982)

JANE si udělali přestávku a objevili se v roce 1983 jako LADY JANE na revivalovém turné v obsazení: Peter Panka, Werner Nadolny, Charly Maucher a Detlef Klamann (ex MOUNTAIN ASH). Tito čtyři pracovali paralelně na úspěšném projektu Jona Symona "Rockballet Warlock". Výsledkem bylo album WARLOCK - SOUNDTRACK ZUM ROCKBALLETT (1983).

"S čerstvým zpěvákem přišel i čerstvý vítr: WARLOCK je sice stále dost heavy, ale kytary a saxofony dodávají albu potřebné koření. Fanoušci dřívějších JANE zřejmě ohluchnou."
(Oldie Markt 1984)

"Hardrock se střídá se symfonickými zvuky, hodně to připomíná PINK FLOYD, bohužel však chybí virtuosita."
(Mannheimer Morgen 1/85)

Klaus Hess, který se zpočátku na projektu účastnil, byl kvůli kompetenčním dohadům s Jonem Symonem odvolán. (Vydal v roce 1983 u firmy Sky Records zasněnou instrumentální LP desku STERNENTANZ).
JANE v roce 1984 opět změnili obsazení. Vedle Petera Panky a Wernera Nadolnyho u nich hráli kytarista Kai Reuter (ex VIVA) a basák Bernd Kolbe (ex EPITAPH). Později krátce účinkoval i klávesista a zpěvák Klaus Henatsch (ex Jutta Weinhold). Skupina se pokoušela navázat na staré časy, zkomponovala nové songy a v roce 1986 uvedla na trh album BEAUTIFUL LADY. Producentem byl jejich starý známý Günter Körber a deska vyšla firmy Sky Records.

"Vcelku album, které si zaslouží více než jedno otočení."
(Musikscene 1986)


V roce 1988 se objevilo u Sky Records album JANE LIVE 88, které vyšlo jako soukromý výlisek v počtu 300 kusů. V té době JANE tvořili Peter Panka, Werner Nadolny, kytarista Klaus Walz (ex EPITAPH), Stephanie Shea a Charly Maucher.Jane 1984
K 20.narozeninám firmy Brain/Metronome byla vydána LP deska JANE LIVE 89 s významnými hosty (mezi jinými se nahrávání zúčastnil pianista a zpěvák Gottfried Janko). Deska se natáčela na koncertu skupiny v hannoverském Capitolu.
V roce 1992 vydal u Sky Records své elektronické sólové album Klaus Hess. Neslo název TECHNODROME. Byl to rok, kdy došlo k téměř originálnímu reunionu a JANE se vrátil starý hudební lesk. Peter Panka, Werner Nadolny, Klaus Hess a Jens Dettmer(bas, vcls) hráli na mnoha koncertech v Německu a absolvovali dokonce úspěšné turné po Novém Zélandu. Poté se však opět loučili. Klaus Hess a Jens Dettmer JANE opustili a nahradili je staří pardálové Klaus Walz a Bernd Kolbe.

"Tito čtyři muzikanti na pódiu nedělají žádnou bombastickou show, žádná světelná kouzla, ale produkují tvrdou hudbu obrovského rozsahu, něco mezi PINK FLOYD a Jimim Hendrixem."
(Neue Presse Hannover 4/94)

"JANE předvádějí živě celou historii německého rocku, od senzitivních balad po chmurné rockové hymny. Dobrou německou hudbu pro hlavu i břicho."
(Ostfriesischer Kurier 25.11.1994)

Jane 1993Obě části JANE si dělaly nárok na jméno a pokoušely se rušit jeden druhému koncerty, až musel rozhodnout soud. Bylo určeno, že JANE smí vystupovat pouze s dodatkem, tzn. PETER PANKA'S JANE a KLAUS HESS'JANE (neboli MOTHER JANE).
V letech 1994/95 hráli MOTHER JANE několik koncertů v obsazení Klaus Hess(gtr, vcls), Kai Schiering(bas, vcls) a Jens Dettmer(drums). Zabývali se však i jinými projekty: Klaus Hess pracoval u DIEPOP, NOSFERATU a TECHNOS FERATU, Kai Schiering převzal zpěv u skupiny SHIMMER a Jens Dettmer spolupracoval s dark wave kapelou JENSEITS.
PETER PANKA'S JANE uvedli v roce 1996 na trh album RESURRECTION v obsazení Peter Panka(drums), Werner Nadolny(keyboards), Klaus Walz(gtr), Kai Reuter(gtr) a baskytarista Marc Giebeler(ex Kasch).

"Takto vypadá znovuzrození! Z hrobky se valí fialová mlha, blýská se a hřmí z oblak. RESURRECTION - takto nazvala své nové CD hardrocková skupina PETER PANKA'S JANE a předvedla v Capitolu, jak se inscenuje mystérium."
(Neue Presse Hannover 4/97)

"V hudbě žádný problém není, tu má toto combo v krvi. Ale je tu háček - zpěv, a ten je opět podprůměrný, a chybí songy, které kluky v 70-tých letech změnily ve stars."
(Oldie Markt 1997)

Krátce před vydáním alba došlo ve skupině opět ke změně. Za Marca Giebelera přišel na chvíli baskytarista Nelson Arriagada z Chile. Na jaře 1997 se Marc Giebeler vrátil. V prosinci téhož roku skupinu PETER PANKA'S JANE opustil Kai Reuter.
MOTHER JANE se počátkem roku 1998 ohlásili vinylovým singlem (!) "Together We Stand"/"Také It". (Šlo o soukromý výlisek).

"Na 7 palcový singl se dá dívat a dá se i poslouchat. Hlavně A-strana připomíná 70-tá léta, kdy se Hess s JANE stal hvězdou německého rocku. Doufejme, že budou pokračovat."
(Oldie Markt 5/1998)

Na jaře 1998 MOTHER JANE absolvovali koncertní turné v obsazení: Klaus Hess(gtr, vcls), Kai Schiering(bas, vcls), Jens Dettmer(drums) a Klaus Henatsch(keyboard).
V březnu 1998 slavil Peter Panka padesátiny a při té příležitosti představil svoji novou skupinu PANO'S JANE, koncipovanou pro malé kluby. Na klávesy a saxofon hraje Werner Nadolny, Peter Panka bubnuje a zpívá, zbytek jako kytara a basa jsou pouštěny z předtočených pásků.
Obě části původních JANE se bohužel nedokáží pohnout k tomu, aby spolupracovali, takže díky malicherným třenicím přicházejí jejich fanoušci o zážitek ze společného koncertu.


Několik poznámek na konec:
Na CD sampleru firmy Sysyphus Records "MUSIC FROM THE UNTERGROUND VOL.4" vyšel v prosinci 1998 nejnovější, dosud neuveřejněný song "Shining" od MOTHER JANE.
Počátkem roku 1999 Peter Panka a Werner Nadolny odložili k ledu PETER PANKA'S JANE a zrekonstruovali PANO'S JANE. Novými členy se staly Gaby Niezel(gtr) a Petra Müller-Gehring(bas).
Dle posledních zpráv pracují PANO'S JANE i MOTHER JANE (KLAUS HESS'JANE) na nových albech.


Bernd Kunze, vedoucí fan klubu JANE.

(Příspěvky poskytli: Ralf Höntsch, Stephan Schelle)

1998, 2003 German Rock e.v. (10.5.1999)

/překlad - Ilona, jazyková úprava V.S./


Jane - orientační discografie


1972 - Together
1973 - Here we are
1974 - Jane III
1975 - Lady
1976 - Fire, Water, Earth and Air
1976 - Jane live
1977 - Between heaven and hell
1977 - Waiting for the sunshine (Compilation)
1978 - Age of madness
1978 - Rock on Brain (2LP- Compilation)
1979 - Sign No. 9
1980 - Jane (Maske)
1982 - Germania
1983 Jon Symons Warlock (feat.LADY JANE) - Warlock (Soundtrack from Rockballett)
1986 - Beautiful Lady
1988 - Jane live '88 (Privatpressung, 300 St.)
1989 - Jane live '89
2002 - Genuine
2002 - Live 2002
2006 - Voices

SINGLES / MAXIS

1967 - JP's (Pre Jane) Studio Ton 671 091
1972 - Daytime Brain Metronome 508
1973 - Here we are Brain Metronome 510
1974 - Bambule Rock (Der Chef) Brain Metronome 511
1978 - Age of madness (4 Track EP) Brain Metronome 2835 805
1978 - Love Song Metronome 30.111
1986 - Beautiful lady (MaxiSingle) Sky 112 Maxi

Bootleg CD's:
1996 - Here we are Germanofon 941072
1996 - Jane III Germanofon 941067
1996 - Lady Germanofon 941068
1996 - Between Heaven and Hell Germanofon 941088



About Us | Contact Us | ©2007 Mládek Zdenek